Boek: Buik – Bauch – Belly

1 January 2011

Portretten van zwangere vrouwen

Mijn foto’s gaan over de mens en zijn gevoelens. Over mens-zijn, over het leven. Ik wil geen statements maken. Maar laten zien wat mij in mensen raakt en wat ik in hen zie.

Als iemand zichzelf kan zijn, naturel is en zich niet anders voordoet dan hij is, dan is dat bijna altijd mooi. Dan tonen mensen hun openheid, kwetsbaarheid en liefde. Dat is waar het mij om gaat en wat ik wil laten zien met mijn foto’s.

Voor Buik – Bauch – Belly heb ik 35 zwangere vrouwen geportretteerd, allemaal ongeveer vier weken voordat zij uitgerekend zijn.

De serie heb ik gemaakt omdat ik geboeid ben door de heftigheid die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Het onbeschrijflijk mooie, ontroerende van het nieuwe leven. Maar ook het bewustzijn van kwetsbaarheid en sterfelijkheid.

De vrouwen zijn ongeveer in dezelfde fase van hun zwangerschap geportretteerd. Hun lichamen zijn op dezelfde manier aangepast aan het dragen van een ongeboren kind. Op het eerste gezicht lijken zwangere buiken misschien allemaal op elkaar. Toch draagt elke vrouw haar kind op haar eigen manier. En daarin laat een vrouw veel zien van haar persoonlijkheid. Het maakt bijvoorbeeld zichtbaar in hoeverre een vrouw zich overgeeft aan wat er met haar gebeurt en in hoeverre ze daarover controle wil houden.
Ieder mens is kwetsbaar. Ik vind het mooi als mensen dat durven te tonen. Zwangere vrouwen zijn extra kwetsbaar door de aanwezigheid van het ongeboren kindje dat ze bij zich dragen. Door de zwangerschap verandert ook de uitstraling van vrouwen. Het maakt ze zachter en ‘wateriger’. Ik zie een bepaalde gelatenheid en overgave.

Zwangere vrouwen lijken zich bewuster van de onbestemdheid en onvoorspelbaarheid van het leven dat haar kindje staat te wachten. Bewuster ook van de sterfelijkheid van het kindje, maar ook van haarzelf en sterfelijkheid in het algemeen. Het lijkt daardoor alsof bij zwangere vrouwen de cirkel van het leven, geboorte en dood, samenkomt.

Naast elk portret staat een korte tekst. Daarin beschrijven de vrouwen op heel eigen manier hoe zij hun zwangerschap hebben ervaren. Door deze persoonlijke aanvulling ontstaat een interessante interactie met het portret

buik_bauch_belly

Het boek kan besteld worden bij uitgever Duo Duo, Aad Speksnijder:
010- 4778529 of 06-50257124 of door mij een e-mail te sturen.

Winkelprijs € 22,75. ISBN Nummer: 978-90-79951-024

buik_preview