Focus Canon Master 2011

1 September 2011

focus2

Na rijp beraad kwam de jury met een winnaar. Er werd stevig gediscussieerd tussen de drie Canon-ambassadeurs. Volgens de jury leverden alle drie de fotografen topkwaliteit. Stuk voor stuk fotografen die tot het uiterste willen gaan. Susanne Middelberg werd uiteindelijk de overall winnaar, met haar Portret met vis. Zij mag zich Canon Master 2011 noemen.

williamruttenHet jury commentaar van William Rutten:
“Zie maar eens op zo’n korte termijn een model te vinden dat naakt wil poseren… het was een uitdaging. Maar het lukte. Susanne kwam in eerste instantie bij me met foto’s om te laten zien wat ze had gedaan. De foto’s waren erg mooi, met een aardig model, maar toch miste ik iets… Namelijk het prachtige licht dat ik bij haar eerste inzending zo vreselijk mooi vond. Ik twijfelde of ik eerlijk zou zijn, of dat ik maar moest zeggen dat het goed genoeg was zo. Ze had namelijk zo vreselijk haar best gedaan en er al een hoop tijd in gestoken.”

“Ik koos toch voor eerlijkheid. Ik heb haar gemotiveerd om het opnieuw te doen met een ander model. Er was echter nog maar weinig tijd voor haar om alles opnieuw te organiseren. De dag na onze afspraak belde ze op. Ze vertelde dat ze er slecht van had geslapen, maar dat ze vreselijk gemotiveerd was om het beter en meer in haar eigen stijltje te doen. Omdat een model
vinden onmogelijk bleek, is ze zelf model gaan staan voor de nieuwe foto’s – wat een klasse! Alleen al toen ik op de vraag ‘Waar haal je in godsnaam een rode vis vandaan?’ doodleuk het antwoord kreeg: ‘Die heb ik zo geverfd…’ Dat niet opgeven en jezelf gebruiken om het resultaat te halen dat graag je wilt, en dan ook nog eens met zo’n sterke foto aankomen, doet mij ook de keuze maken voor dit prachtige portret.

canon_master_2011

 

Een portret dat overigens op film is geschoten zonder toevoeging van Photoshop. Zo hoort een fotograaf te werk te gaan volgens mij, tot het uiterste gaan voor dat ene beeld.”

(Bron: Focus magazine jaargang 98, nummer 09 September 2011)