Portret & Verlichting 2

Doel van de cursus:
Verdieping van je kennis van studio-portretverlichtingen
Creatief toepassen van je technische kennis om een gewenste zeggingskracht van je portret te bereiken.
Naar een eigen beeldstijl toe groeien en leren vanuit een concept portretten te maken.

Voor wie?:
Deze cursus is bedoeld voor ver gevorderde cursisten die een vervolgcursus gevolgd hebben of veel ervaring hebben met fotografie. Je bent bedreven in het bedienen en instellen van de camera en kunt licht meten door de camera en met een externe lichtmeter. Daarnaast heb je ervaring met studioflitslampen.
Je wilt je kennis over studioportret-verlichting verdiepen en hiermee experimenteren.
Je vindt het leuk om de uitdaging aan te gaan om zelf een concept of opdracht te omschrijven en uit te werken.

tijdstip en duur:
8 lessen op woensdag van 19.00 tot 22.00

locatie:
Studio Susanne Middelberg, Den Haag

kosten:
€. 1463 excl BTW/ €. 1770 incl BTW
Twee weken voor begin van de cursus ontvang je een factuur.

 

Onderwerpen van de cursus:
Het uitgangspunt van deze cursus is een eigen beeldstijl ontwikkelen en daarbinnen technisch beter worden. Met andere woorden; de techniek staat in dienst van het verhaal dat je wilt vertellen, het is een gereedschap i.p.v. een doel op zich.
De cursus helpt je te ontdekken wat jouw persoonlijke manier is om iets over een persoon te vertellen en dit in beeld te vertalen. Je leert werken vanuit een idee of een concept.
Iedere les wordt opgezet als een professionele fotosessie. Een aantal avonden werken wij met modellen of dansers.
In de lessen ligt de nadruk zowel op het verwerven van technische kennis en de omgang en regisseren van je model als het ontwikkelen van je eigen beeldstijl.
Als fotograaf heb je de uitstraling van een portret voor een groot gedeelte zelf in de hand door een bewust gebruik van het licht.
Iedere les heeft een aparte verlichtingstechniek of een bekende fotograaf en diens werkwijze als thema.
Als je vertrouwd bent met een aantal basis portretverlichtingen met de paraplu, softbox en open lamp kunnen wij een stap verder gaan met complexere en meer uitdagende studioverlichtingen, zoals het werken met verschillende licht-shapers en reflectoren, het verlengen van licht, dubbelbelichting en de combinatie van flits en een lange sluitertijd.
Welke zeggingskracht kan in een portret kan zitten? Bij het bespreken van bekende fotografen gaan wij onderzoeken hoe de fotograaf een gevoel, uitdrukking of verhaal over brengt.
Na een theoretische uitleg gaan wij fotograferen en experimenteren met het onderwerp van die avond. Tijdens de lessen werken wij met professionele studioapparatuur. Het is echter geen vereiste om deze thuis tot je beschikking te hebben.
Binnen de thuisopdrachten werk je aan een concept. Dat kan een serie binnen een thema zijn of een reeks losse portretten, waarbij je zelf een inhoudelijke invulling voor een portret bedenkt en uitvoert. Hierin wordt je gericht begeleid door je docent.
Je concept en de foto’s die je hiervoor maakt bespreken wij tijdens de lessen. De lessen zijn om de twee weken zodat je tussen de lessen tijd hebt om aan je opdracht te werken.

 

Wat heb je bereikt na het afronden van de cursus?:
Na het afronden van deze cursus kan je zelfstandig ideeën of concepten bedenken en deze uitwerken in beeld. Daarnaast ontwikkel je een eigen fotografische handtekening. Je verdiept je technische kennis over portretverlichting. De studiosessies en je thuisopdrachten leveren foto’s voor je portfolio.

 

Aanbevolen apparatuur:
Omdat dit een ´hands-on’ cursus is, en je tijdens iedere les gaat fotograferen is het handig om het volgende mee te nemen:

    • Een spiegelreflex of systeemcamera met hotshoe of x-contact
    • Een (portret)lens
    • Een lege geheugenkaart
    • Een volle accu
    • Eventueel je eigen lichtmeter als je die bezit.

 

Minumim aantal deelnemers:
De cursus gaat door bij een minimum van 5 deelnemers.

 

Lesdata’s Portret en Verlichting 2:

Als je interesse hebt in de nieuwe cursus Portret en Verlichting 2 stuur mij ajb een bericht via het contactformulier. Dan stuur ik jou een mail als de data’s voor de nieuwe cursus bekend zijn en jij je kunt inschrijven.

woe  nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe  nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe nog niet bekend 19.00 tot 22.00
woe nog niet bekend 19.00 tot 22.00

ⓒ Rene de Wit