Focus Canon Masters 2011 – selectie finale

1 August 2011

De enerverende voorronden van de Canon Masters zijn voorbij. in het vorige nummer is de uitslag van de eerste editie, natuur, bekendgemaakt: de winnaar is Wim Wilmers. Winnaar van de 2e editie, sport, werd Jane Lasonder. Na een strenge selectie door de redactie van Focus en topfotograaf en Canon-ambassadeur William Rutten is ook de derde finalist bekend. Susanne Middelberg zegevierde in de categorie portret en is de derde kanshebber op de prestigieuze titel Canon Master 2011.

williamrutten

Canon Ambassadeur William Rutten:
“Ik twijfelde tussen twee beelden, maar juist omdat deze foto bijna door een grote meester geschilderd lijkt, kies ik voor deze. Deze forto doet me denken aan de portretten die Erwin Olaf voor het Rijksmuseum heeft gemaakt. Simpel en zeer elegant. Mooi verlicht, de uitsnede is prachtig, en hetzelfde geldt voor de houding van het model. Niks aan bewerkt, zo te zien. Ik vindt het een pakkende foto, die mij nieuwsgierig maakt naar het verhaal van deze vrouw. Voor mij dus de absolute winnaar!”

 

 

focus_selectie_portret

Susanne Middelberg:

“Dit is een zelfportret. Het hoort niet specifiek in een serie. De foto is gemaakt in een periode waarin veel voor mij veranderde. Ik voelde mij kwetsbaar omdat ik wist dat een groot stuk vertrouwde zekerheid weg zou vallen. Tegelijkertijd voelde ik mij sterk, juist door het vertrouwen dat ik in staat was om mij kwetsbaar op te stellen, een vertrouwen dat ik lang kwijt was.”

“De behoefde om een portret te maken ontstaat bij mij als iemand iets in mij los maakt of als ik zelf in een gevoel zit dat ik vast wil houden. Ik maak foto’s omdat ik het moeilijk vind om los te laten. Een emotie hoort bij een bepaald moment of periode en komt niet meer terug. Het maken van een foto is mijn poging om dit gevoel te bewaren. Mijn foto’s gaan over de mens en zijn gevoelens. Over mens-zijn, over het leven. Als iemand zichzelf kan zijn en zich niet anders voordoet dan hij is, dan is dat bijna altijd mooi. Dan tonen mensen hun openheid, kwetsbaarheid en liefde. Ik wil geen statements maken, niet oordelen. Maar laten zien wat mij in mensen raakt en wat ik in hen zie. Ik laat iets liefs van ze zien. Dat wat mij raakt is ook de inspiratiebron. Ik zoek daar een beeldende metafoor bij. Ik zet hem of haar in een decor of geef de geportretteerde een rekwisiet dat iets over hem of haar verteld. Vaak ook voeg ik er ook niets aan toe en concentreer ik mij alleen maar op de expressie van het gezicht en de lichaamstaal.”

“De foto is gemaakt met mijn Hasselblad 500CM met een 100 mm lens. Geschoten opPortra 160 NC kleurennegatieffilm met diafragma F8. Ik heb twee flitskoppen van Bowens gebruikt. Een kleine softbox indirect verlengt met piepschuim als hoofdlicht en een grid op de achtergrond met heel laag vermogen. Het negatief is gescand bij de drumscanservice. De foto is niet bewerkt.”

(Bron: Focus magazine jaargang 98, nummer 08 Augustus 2011)